Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jáma a kyvadlo

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

7. října 2012

Čtenářský deník

Jáma a kyvadlo

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj:

Kacíř odsouzený k smrti inkvizičním soudem je uvrhnut do žaláře, kde na něj číhají mnohé mučivé nástrahy, které mu mají způsobit smrt. Hned po rozsudku je v mdlobách odnesen stráží do své cely. Když přijde k sobě, procitne do úplné tmy a je velmi rozrušen. Po chvíli se zklidní, snaží se kobku prozkoumat a zjistit její rozměry. Náhodou zakopne o cár své kutny a upadne přímo před první nebezpečí - jámu. Nejednou už o ní slyšel a ví, že tento nástroj "Boží policie" neměl odsouzenci přinést okamžitou smrt. Vždy si však myslel, že to jsou jen povídačky. Když inkvizitoři zjistili, že na jejich léčku vyzrál, přichystali mu jinou smrt. Přivázali ho k dřevěnému kvádru a pomaličku na něj spouštěli ocelové kyvadlo, které mu mělo způsobit pomalý a mučivý odchod z tohoto světa. On se však důvtipem a pomocí všude přítomných krys zbavil pout a i na podruhé se osvobodil. Ale už za krátký moment musel čelit dalšímu nebezpečí. Tentokrát to byly rozžhavené stěny, které ho měly donutit, aby dobrovolně skočil do jámy a "zchladil" se v ní. Poté stěny začaly měnit tvar a přibližovat se k sobě (a také k němu). Byl si jist, že jeho čas nadešel. V posledním okamžiku, kdy už padal vstříc smrti, ho však zachytila čísi ruka. Ruka francouzského generála Lasalla, který se svými muži útočil na Toledo.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/jama-a-kyvadlo-4.html

Charakteristika hlavních postav:

Vypravěč (kacíř)Ze začátku je rozrušen z toho, co se všechno událo a kde skončil. Často upadává do mdlob. Zachovává chladnou hlavu a racionální myšlení, jež mu zachrání život před kyvadlem, působí inteligentně. Celý příběh je velmi statečný, ale na konci příběhu to vzdá a rozhodne se skočit do jámy – tam ho zachrání štěstí.

Vlastní názor:  Již jsem si asi rozdělila Poeovy povídky na dva typy: povídky, které mají velice důkladný a dobrý popis prostředí a povídky, které se tolik nezabývají prostředím a děj je propracovanější. Jámu a kyvadlo bych zařadila do skupiny prví. Opět je zde naprosto skvělý popis jak soudního procesu s vypravěčem, tak i následný popis událostí v jeho vězení. Děj je velice jednoduchý, leč zajímavý. Myslím si však, že kdyby ho Poe neobohatil právě důkladným popisem prostředí, byl by to jen prachobyčejný příběh o muži ve vězení, kterému se na poslední chvíli dostane záchrany od smrti.