Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mlčící Města

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

9. října 2012

Čtenářský deník

Mlčící města

Ray Bradbury

Informace o autorovi:

Ray Bradbury byl americký spisovatel, autor science - fiction.

Narodil se ve státě Illinois. Vystudoval střední školu a poté vystřídal řadu zaměstnání. Rovněž psal povídky pro zábavné časopisy.

Usadil se v Los Angeles a věnoval se plně spisovatelské, editorské a recenzní činnosti.

Po 2. světové válce se Ray Bradbury stal předním tvůrcem vědecko - fantastických povídek a tzv. povídek "hrůzy". Pracoval i jako tvůrčí poradce Disneylandu u Paříže.

Zdroj: http://www.spisovatele.cz/ray-bradbury#cv

Děj:

Lidé, jež obývali Mars, se začínají vracet zpět na planetu Zemi. Ne však úplně všichni – na Marsu zůstane člověk jménem Walter Gripp. Ze začátku to pro něho není tak špatné, ale brzy si začne připadat velice opuštěný. Jednoho dne se rozhodl začít volat na všechna čísla z telefonního seznamu, protože doufal, že najde nějakého člověka. Pomalu ztrácí naději, ale v tom mu zazvoní telefon. Na druhém konci je žena jménem Genevieve . Je velmi nadšený, že konečně někoho slyší, ale stihnou se pouze představit a říct si, kde jsou, když v tom telefonní linka utichne. Walter se rozhodne ji najít a tak autem vyrazí do města, kde Genevieva bydlí. Bohužel ji nikde nenajde, a proto se vrátí zpět. Když však přijede do svého městečka, najde ji tam. K jeho zklamání je však Genevieva velmi obézní a ošklivá. Stále se chce dívat na hloupé filmy pořád dokola a dokonce si přivezla i svatební šaty. Walter se proto rozhodne zmizet a žádný telefon již nikdy nevezme.

Charakteristika hlavních postav:

Walter: Vždy hledal mírnou a inteligentní ženu, byl to jeho sen. Byl dosti pohublý. Je to (pravděpodobně) poslední muž na Marsu, což ho činí velice opuštěným a smutným. Stále zůstal poctivý i přes to, že byl skoro sám na planetě (platil za sebe útratu např. v lahůdkářství) a neprahl po tom, aby vše vybrakoval. Nakonec se ukázal jako zbabělec, když utekl z města pryč.

Genevieva: Také jedna z posledních lidí na Marsu. Její hlas skrze telefon byl milý a laskavý. Byla obézní a ráda jedla. Neměla dobré vztahy s rodinou, proto zůstala na Marsu. Byla naivní, čekala, že si ji Walter vezme.        

Vlastní názor:

Povídky od Bradburyho se mi velice líbili a tato asi nejvíce. Měla skvělý nápad, byla zajímavá a vtipná. I přes to, že děj není nijak příliš rozvinutý a objevují se zde jen dvě postavy, tak mě čtení této povídky bavilo. Velmi snadno a rychle se četla.