Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pád do Maelstremu

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

6. října 2012

Čtenářský deník

Pád do Maelströmu

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj:

Děj se odehrává v Norsku. Hlavní hrdina se nechává vyvést starcem Jonasem na vrchol nejvyššího útesu, na horu Mračná (Helseggen), kde mu stařec ukazuje obrovský vír Maelstrom a přitom mu vypráví svůj podivný příběh:

Stal se asi před třemi lety. Jonas a jeho dva bratři se vypravili jako obvykle k ostrovům Moskoe lovit ryby. Ostatní rybáři lovili raději při pobřeží, nechtěli riskovat svůj život. Jelikož bylo příznivé počasí, žádný z bratrů neměl nejmenší důvod k obavám. Jako už častokrát, i dnes chtěli v období meziklidu přeplout hlavní úžinu víru Maelstromu a lovit u ostrovů Moskoe. Náhle je nad vírem potkalo úplné bezvětří. Neuplynula minuta a přepadla je bouře. Obloha se zatáhla a přidala se vodní tříšť. První náraz zabil Jonasova nejmladšího bratra. Moře se nad nimi úplně zavřelo. Jonas zadržoval dech a držel se kruhu na lodi. Se starším bratrem se dostali do srdce víru. Vlny klesaly a kolem se tvořila pěna. Loď kroužila obrovskou rychlostí a padala dolů. Starší bratr si vyměnil s Jonasem místo. Jonas se ocitl na zádi lodě a přidržoval se soudku. Střemhlav se řítili do propasti. Ze začátku byl Jonas příliš zmaten na uvažování, ale když se trochu vzpamatoval, rozhlédl se kolem sebe. Loď se skláněla v úhlu 45 stupňů, takže ležela úplně na boku. Všiml si, že loď není jediný předmět, který takto padá. Čím větší byla tělesa, tím rychleji padala, kulatá tělesa padala pomaleji a tělesa ve tvaru válce klesala nejpomaleji. Jonas se přivázal k soudku a vrhl se s ním do víru. Dával znamení bratrovi, ale ten měl svůj rozum. Sud klesl o něco méně než loď, kterou vzápětí vír pohltil. Během několika minut se vír začal od základů měnit. Jeho stěny se vyrovnaly a sklon se zmírnil. Jonas přivázaný k soudku vyplaval na hladinu a vlny ho donesly k ostrovům. Rybářská loď ho poté zachránila, ale rybáři mu tento příběh samozřejmě neuvěřili a zprvu ho ani nepoznali.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/pad-do-maelstromu.html

Charakteristika hlavních postav:

VypravěčByl vyděšený a rozrušený. Měl strach se na vrcholku hory poblíž víru vůbec pohnout, bylo mu zle.

Jonas/Vypravěč 2- Byl zlomen svým hrůzným zážitkem. Byl na tom špatně po psychické i fyzické stránce. Za to ale byl velmi statečný. Nejen během pádu, ale i když se na místo vrátil a vyprávěl mladíkovi o svém zážitku. Také byl velmi duchapřítomný, jelikož neztratil rozum, podíval se na svou situaci logicky a tím se zachránil z víru.

Starcův druhý bratrZpočátku byl klidný i přes to, že věděl, že zmeškali klidné období moře. Nakonec u něho převládl pud sebezáchovy a snažil se zachránit i za cenu toho, že jeho bratr zemře (když bratra vyhodil od kruhu a držel se ho sám)

Vlastní názor:

Dle mého názoru je tato povídka velice zdařilá. Samotný úvod na prvních stránkách je naprosto úžasný. Poe si dal velice záležet na důkladném popisu místa, kde stařec svému společníkovi příběh vypráví, což skvěle navozuje realistickou atmosféru. I samotné vyprávění starce je velice dobře promyšlené, celá povídka má skvělý nápad a popis je naprosto brilantní. Poe dokáže ohromně zapůsobit na čtenářovu fantazii, a když se do jeho povídek ponoříte, nepřestanete číst až do konce. Dokázal si velmi vyhrát i s detaily, takže po pár stránkách jsem měla jasnou představu o tom, jak celá loď i její okolí vypadá. Jediné, co bych příběhu vytkla, bylo možná příliš zdlouhavé popisování samotného pádu. V podstatě se nejednalo o nic jiného než o to, že nějakou dobu padali takhle, potom zase jinak a onak. Myslím ale, že i tak to byla velmi dobrá povídka.