Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozbor básně od Vladimíra Holana

6. 11. 2013

Barbora Stejskalová

Sexta/2013

Čeština – rozbor básně

Vladimír Holan: KOUPAJÍCÍ SE

Báseň: „Koupající se“ pochází ze sbírky: „Kameni, přicházíš“ od Vladimíra Holana. Tato sbírka byla vydána roku 1937. Báseň je psána spisovnou češtinou a použitý jazyk je typicky básnický, což znamená, že je zde použito prostředků ozvláštnění textu. Konkrétně je zde patrný výskyt eufonie, metafor, správného zvukosledu a tak dále. Eufonie v tomto textu způsobuje, že čtenářům zní měkce, příjemně a klidně. Metafory společně s vhodným výběrem zajímavě spojených (odděleně však naprosto obyčejných) podstatných jmen nenásilně tlačí čtenáře do hlubšího přemýšlení o jejich významu. Zvukosled básně ji dělá příjemnou a zajímavou na poslech.

Můžeme zde vidět neobvykle stavěné spojení jako například: „úplněk boků tvých“ či „dech ztráty hrozí mu.“ Báseň je dále ozvláštněna kontrastujícími slovy. Zatímco v první části básně vídáme slova, jež vyjadřují něco krásného (úplněk, třpyt, důvěra,…) v druhé části naopak slova významu zlého (démon, krev či ztráta,…) Toto používání slov má velký vliv na představivost čtenáře. Prostředí ani čas, ve kterém se báseň odehrává, nejsou specifikovány. Přes to na mě působí dojmem, jakoby se její děj pohyboval blízko vody. Jednak samozřejmě hned kvůli nadpisu, pak ale také kvůli použití slov, které si asociuji s vodou jako například: „lekníny,“ „doušek,“ „nahá“ ale třeba i: „ztráta dechu.“

Z básně lze vyčíst, že zde chlapec promlouvá k děvčeti. Dle mého názoru ji nabádá k činům a také ji ubezpečuje, že má spoustu možností. Myslím si tedy, že prvním a hlavním motivem je vztah těchto dvou lidí. Vztah se mi na první pohled zdá být komplikovaný či porušený. Což mě přivádí k několika dalším motivům – k důvěře, nabídce a samozřejmě lásce.

Osobně si myslím, že celá báseň ukazuje, jak chlapec velice miluje dívku, se kterou kdysi byl a nyní se snaží ji získat zpět.  Jelikož se v první sloce objevují slova „třpyty“ a „lekníny“ a „boky“ a „tvar“, okamžitě jsem dostala představu, že ona dívka je velice krásná. Dále jsem z první sloky měla dojem, jako by dívka byla chlapcem vyzývána, aby za sebou zanechala všechny ostatní chlapce, kteří jsou do ní zamilovaní (žízní po ní), ale pouze se kochají její krásou (pitá douškem). Připadalo mi, že ji nabádá, aby se k němu vrátila a udělala ho šťastnějším svou přítomností (stmi mne v jiné třpyty úplňkem boků svých)

Ve druhé sloce mladík dívku žádá, aby svou důvěru vrátila v upřímný vztah a zapomněla na chlapce, kteří ji milují jen pro její krásu. Žádá ji, aby vyměnila pouhý obdiv za pravou lásku, a přesvědčuje ji, že jeho lichotky jsou daleko upřímnější, avšak že jsou zastíněny. Když mluví o tom, že: „kdo velce váhá, velce rozhodne se“, neznamená to pouze konstatování faktu. Upozorňuje ji na to, že se samozřejmě může sama svobodně rozhodnout, ale že má své rozhodnutí dobře zvážit. Nakonec ji žádá o důvěru i přes to, že jí může: „dech ztráty hrozit.“ To znamená, že každé rozhodnutí sebou nese risk.

V poslední sloce chlapec představuje píseň. Vyzývá dívku, aby se této písni svěřila, což znamená, aby se mu oddala i pokud se bojí (chvíš-li se příliš nahá), protože s ním vše zvládne a vše s ním bude příjemnější, stejně tak, jako když babí léto (které pro dívku představuje onen chlapec) ohřeje studený podzim.