Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tom Saywer a H. Finn

9. 5. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

13.února 2013

Čtenářský deník

Dobrodružství Toma Saywera a Huckleberryho Finna

Mark Twain

Informace o autorovi: 

Narození: 30. 11. 1835, Florida, Missouri, USA

Úmrtí: 21. 4.1910 ve věku 74 let,  Redding, Connecticut, USA

Mark Twain se vlastním jménem jmenoval Samuel Langhorne Clemens, byl americkým povídkářem, romanopiscem a humoristou. Byl třetím z dětí Johna a Jane Clemensových, které přežily. Jeho rodina ještě vlastnila otroka a otrokyni.

Ve čtyřech letech se přestěhoval spolu se svou rodinou do města Hannibal v Missouri u řeky Mississippi. Velká řeka a přírodní rozmanitost na Twaina učinily obrovský dojem. Mark Twain musel ve svých 13 letech do práce jako sazečský učeň v místním časopisu. Zde pracoval i jeho bratr Orion.

Ve svých dvaadvaceti letech se vyučil lodivodem parníku na Mississippi. Velmi si své povolání zamiloval, ale po vypuknutí občanské války v roce 1861 byla plavba na řece zastavena.

Z lodnických let si Twain odnesl své pozdější spisovatelské jméno - Mark Twain, což podle jedné z verzí o původu pseudonymu znamená volání měřičovo hlásajícího dva sáhy hloubky.

Twain vstoupil do jižní armády, z níž po dvou týdnech neslavně rezignoval. Zanedlouho odjel na Divoký západ, který pro něho byl plný vzrušujících zážitků od hledání zlata po setkávání s dobrodruhy a Indiány. V příspěvcích do nevadských časopisů se Twain osvědčil humornými zprávami a povídkami. 

Přechod z Nevady do San Franciska v roce 1864 rozšiřuje Twainovo působení. Postupně se propracoval z okruhu humoristických žurnalistů mezi hodnotné a oceňované autory.

                -Zdroj: http://www.spisovatele.cz/mark-twain#cv, upraveno.

Tom Sawyer

 

Děj příběhu:

Tom je obyčejný chlapec, který nesnáší práci, dělá chlapecké lumpačiny a kouká po holkách. Tom žije s tetičkou Polly, nevlastním bratrem Sidem, kterého nemá rád a sestřenicí Mary v městě Saint Petersburgu. Tom nejvíce kamarádí s Huckleberrym Finem a Joem Harperem.
Často společně v noci podnikají výpravy za dobrodružstvím a tak není divu, že jednou se stali svědky vraždy na hřbitově, spáchanou na doktorovi Robinsonovi Indiánem Joem, který vraždu nafingoval tak, aby to vypadalo, jakoby doktora zabil opilec Muff. Táhnou se soudní spory a Muff je umístěn do cely. Ale v tu dobu mají hoši starost o něco jiného – o výlet na ostrůvek řeky Mississippi. Žijí tam primitivní život, ale po několika dnech to Toma přestane bavit a vrátí se podívat domů. Zjistí, že si městečko myslí, že jsou mrtví. Kluci se rozhodnou k návratu v den jejich pohřbu. Po návratu ještě Tom ospravedlnil Muffa Pottera přímo u soudu odkud Indán Joe prchá oknem. Mezi jejich další příhody patří ještě hledání pokladu v opuštěném domě, záchrana vdovy po panu Douglasovi a ztráta s Becky v jeskyni, kde najdou poklad z opuštěného domu a kousek odtud i východ. Tam je zachrání výletníci. Vrátí se asi 8 km zpět do jejich města a jsou tuším znovu oslavování. Vchody do jeskyně jsou zataraseny a uvnitř umírá Indián Joe. Celý příběh končí tím, že se Huck začne bydlet u vdovy Douglasové, která mu vděčí za jeho záchranu. Napřed se chce vrátit k původnímu stylu života, ale nakonec se rozmyslí a příběh šťastně skončí.

                -Zdroj: http://ireferaty.cz/2/5733/Dobrodruzstvi-Toma-Sawyera, upraveno.

Charakteristika hlavních postav:

Tom Sawyer – Je velice temperamentní, mladý chlapec. Je přirozeně zvědavý a přímo miluje dobrodružství. Většina jeho skutků se dá nazvat lumpárnami, za které velice často bývá potrestát, ale nikdy nic nemyslí zle. I když se velice často tváří, jako že mu záleží jen na to, aby se pobavil, není tomu tak. V mnoha částech příběhu můžeme vidět, že je vlastně i docela citlivý a občas ho i trápí výčitky svědomí kvůli tetě Polly, kterou má rád a nechce jí dělat zle. Na malého chlapce je velice statečný. Nemyslím jen ve chvíli, kdy se nebál jít v noci na hřbitov, ale i ve chvíli, kdy se správně rozhodl a nebál se říci pravdu o vraždě a zachránil tak život nevinného člověka. Na svůj věk je velice zdatný, což je dobře vidět na scéně, kdy jsou společně s chlapci na ostrově a starají se naprosto o vše sami. Dokáže zachovat chladnou hlavu v nelehkých situacích, což mu právě zachránilo život, když s Becky uvízli v jeskyni. Co se týče Becky chová se k ní velice mile, i když ze začátku je dost žárlivý na Alfréda Templa, s kterým ho Becky provokovala, a proto jí to také podobně vrátil s Amy Lawrencovou.

Huckleberry Finn (dále jen Huck)– I když se v příběhu objevuje později, hraje v něm velkou roli. Je to kamarád Toma Sawyera, i když to zprvu příliš tak nevypadá, později se společnými dobrodružstvími k sobě dostávají blíž. Pojí je dohromady také jejich společné tajemství o noci na hřbitově. Huck je v podstatě bezdomovec. Žije na ulici, přespává nejčastěji v sudech nebo společně se svým otcem v ohradě s prasaty. Jeho otec z příběhu střídavě mizí a zase se vrací zpět. Huck je i přes to, jak těžký život má, spokojený a tento styl mu vyhovuje. Když mu vdova poskytne azyl, necítí se v novým šatech, v posteli ani ve škole ve své kůži, a proto raději utíká zpět. Podobně jako Tom je na svůj věk také velice zdatný a se vším si poradí. Od lidí je spíše odtažitý, je zvyklý žít sám a je stydlivý. Tom a Joe jsou jeho jedinými přáteli.

Teta Polly – Po smrti Tomových rodičů se o Toma stará. Je velice milá a dobrosrdečná, avšak občas se k Tomovi chová nefér. Například když Sid rozbije cukřenku a teta Polly bez jakýchkoli otázek zbije Toma. Vše si však uvědomuje, jejího jednání jí je posléze líto. Toma za jeho kousky trestá, avšak velice často se jí ho zželí, má ho moc rád. Stará se ještě o Tomovu sestřenici a jeho nevlastního bratra Sida a vzhledem k Tomově chování Sidovi občas trochu nadržuje.

Další postavy:

Indián Joe- Je velice prohnaný podvodník. Byl najat, aby doktorovi sehnal mrtvé tělo, když mu doktor nechce připlatit, zabije ho, omráčí Muffa Pottera a vraždu svrhne na něho. Po Tomově svědectví se z něho však stává uprchlík, který se živý krádežemi a chce se mstít. Umírá zatarasený v jeskyni.

Muff Potter-Je místní opilec, který však není zlý a nikdy nikomu neublížil. Indián Joe se na něho snažil hodit vraždu doktora a Muff mu opravdu uvěřil a myslel si, že to udělal v opilosti. Proto se u soudu nikterak nebrání. Nakonec je díky svědectví Toma Sawyera vinny zproštěn a je velice vděčný.

Becky Thatcherová- Tomova spolužačka, do které se zamiloval na první pohled. I když to mezi nimi ze začátku vřelo a oba dva chtěli, aby ten druhý žárlil, tak se mají navzájem rádi a prožívají spolu spoustu dobrodružství.

Sid – Je to Tomův nevlastní bratr. Je žalobníček a nenechá si ujít jedinou příležitost, aby na Toma něco pověděl, nepřeje mu nic dobrého a snaží se jen o to, aby v očích tety Polly vypadal lépe než Tom.

Mary- Je to Tomova starší sestřenice. Toma má velice ráda, je na něho milá a vždy se mu snaží pomoci. Brání ho při každé jeho lumpárně.

-Vlastní charakteristika.

Vlastní interpretace:

Co se týče samotného příběhu, byla jsem velice nadšená. Dobrodružství Toma Sawyera je kniha, u které zkrátka nemusíte přemýšlet. Je to knížka, k již si sednete a necháte se pouze unést popisovaným dobrodružstvím. Je velice čtivá a má rychlý spád. Nic se nevleče zbytečně dlouho, nikde nejsou žádné zdlouhavé pasáže. Autor používá hodně přímé řeči, kde je ukázáno, jak chlapci komunikovali a přemýšleli v nejrůznějších situacích. Nevyskytují se zde žádná složitá slova, pouze několik výrazů, které jsou nyní už zastaralé a váží se k době, v níž se dílo odehrává, ty jsou však vysvětleny na konci knihy. Dle mého názoru velice dobře kombinuje tyto části s částmi popisnými, které jsou ideálně dlouhé a dostatečné na to, abychom si mohli představit prostředí, ve kterém se děj odehrává.

Dále se mi velice líbilo, jak autor nenásilně poučuje své čtenáře o tom, jaký byl život v oněch dobách. Jsou zde popsány obyčejné, denní rutiny lidí 19. století, na kterých je možno sledovat rozdíly mezi dobami. Můžeme vidět například, jak lidé bývali pověrčiví, či jak velkou váhu dávali náboženství a s ním spojenými návštěvy kostela apod. Postavy jsou vytvořené velice dobře a zajímavé je, že je zde popsána snad z každé společenské vrstvy alespoň jedna. Twain se zde také dotýká problému otroctví, který je však výraznější spíše v druhé knize. Dle mého názory je tato kniha naplněna vzrušujícími a zajímavými dobrodružstvími, ve kterých Twain zobrazuje své dětství a z kterých se i leccos naučíme. Doporučila bych ji jak mladším, tak i starším čtenářům, jelikož s postupem času bude přeci jen chápána trochu jinak, ale to zajímavé vždy zůstane.

Huckleberry Finn

 

Děj příběhu:

Huckleberry Finn žil u vdovy paní Watsonové. Neměl matku a o otci už přes rok nic nevěděl. Jeho otec byl starý alkoholik. Jednoho dne se otec objevil a syna unesl do starého srubu. Jeho otec byl stále opilý a mlátil ho. Když jednou odjel otec do města, zinscenoval Huck svůj únos a smrt, aby ho už nikdy nikdo nehledal. Vzal si s sebou nějaké věci, jídlo a vyplul. Doplul na Jacksonův ostrov, kam utekl i Jim, sluha u paní Watsonové. Po nějakém čase plul Huck do města, aby zjistil jaká je situace. Dozvěděl se, že je na Jima vypsána odměna, neboť prý Hucka zabil on. Na ostrov se vydali dva muži z města. Huck se rychle vrátil pro Jima a odpluli z ostrova. Po cestě se stěží dostali z loupežnické lodě. Dopluli do nějakého města, kde se kvůli poškozenému voru museli oddělit. Huck byl přijat do rodiny Grangerfordovy. Ta měla krvavou mstu s rodinou Shepherdsonovou. Huck našel Jima na mýtině a ujížděl s ním pryč z města. Po cestě zachránili dva muže, podvodníky, kteří se vydávali za vévodu a krále. Po několika dnech dopluli do vesnice, kde postavili podvodníci divadlo a začali hrát. Představení bylo velmi krátké. Netrvalo ani pár minut. Lidé byli napáleni, ale aby v tom nebyli sami, tak před svými známými předstírali, že to bylo pěkné a ostatní se nachytali také. Lidé je začali honit a tak vévoda s králem utíkali k voru a odjížděli pryč. Po delší době dorazili do města, kde zemřel Petr Wilks. Všichni byli přesvědčeni, že král je jeho bratr Harwey. Mile ho přijali. Král s vévodou se chovali na oko mile, ale ve skutečnosti rodinu okrádali. Huck to už nemohl vydržet a všechno řekl slečně Mary Jane a vymysleli spolu plán. Za pár dní přijeli opravdoví dědici Petra Wilkse. Začalo vyslýchání obou dvojic, krále dostali dopisy, které měl psát. Pravý bratr se zmínil o Petrově tetování, co měl na hrudi: P-B-W jeho iniciály. Po ověření na hřbitově našli ztracené peníze. Huck rychle utekl na vor a chtěl s Jimem utéci, ale podvodníci ho dohonili. Zastavili se ve vesnici, kde byl Jim unesen kvůli odměně. Huck se ho snažil zachránit. V rodině Phelpsonově ho přijali jako Toma. Opravdový Tom přijel jako Sid Sawyere, což je také příbuzný této rodiny. Jima věznili ve staré kůlně za domem. Tom se Sidem vymysleli plán a Jima zachránili. Při honičce Sida trefili kulkou do lýtka, ale doktor s Jimem ho zachránili. Kniha končí tak, že Jim dostává v poslední závěti paní Watsonové svobodu a Huck byl adoptován tetou Polly.

                Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/mark-twain/dobrodruzstvi-huckleberryho-finna.html

 

Charakteristika hlavních postav:

Hucklebarry Finn- Je v této knize nešťastný u vdovy Douglasové. Nelíbí se mu žít obyčejný život, který v sobě neskrývá žádná dobrodružství a omezuje ho. Necítí se ve své kůži, nerad se čistě obléká a chodí do školy. Vrací se proto ke svému starému stylu života. Vrací se také jeho otec. Huck zde opět ukazuje svou statečnost, neboť se již otce nebojí tak, jako dříve. Když ho jeho otec unese, Huck zachová chladnou hlavu a za pomocí svých dovedností, které jsou na jeho věk velmi rozvinuté, se osamostatňuje a utíká, neboť je mu tak nejlépe. Když se Huck potká s otrokem Jimem, můžeme sledovat jisté výčitky svědomí, že zrazuje paní Watsnovou, ale právě také výčitky, že pomáhá černochovi. Během příběhu si však Huck uvědomuje, že by se na Jima neměl dívat skrz prsty jen kvůli barvě pleti.

Vdova Douglasová – Je velice hodná a milá, pečuje o Hucka jako o vlastního. Vždy byla ke všem pohostinná a Huckovi je zavázana za záchranu života v předchozí knize. Záleží jí na tom, aby byl Huck vzdělaný a dobře vychovaný, proto ho nutí do věcí, které se Huckovi nelíbí. Je rázná, má spoustu pravidel, právě kvůli kterým se Huck rozhodne odejít.

Jim- Je to černošský otrok slečny Watsonové, který utekl ze své služby, protože mu hrozil prodej. Měl velice rád svou rodinu, od které nechtěl být odloučen. Touží se stát svobodným, avšak kvůli barvě pleti nic nemá jednoduché. I přes to nikdy neztrácí víru, i když je v některých případech trochu naivní

Otec H. Finna- V knize se opět vrací tento notorický opilec. Vrátil se, protože byl velice naštvaný na Hucka, že je z něho nyní slušný kluk a že dokonce chodí do školy. Je k němu velice zlý a hrubý. Je neohleduplný a záleží mu jen na sobě. Chce dostat všechny Huckovy peníze, aby se měl lépe a mohl jen pít. Unáší Hucka a násilím ho drží zamčeného v kůlně a po údajné Huckově smrti mizí, aniž by projevil nějakou lítost.

Vlastní interpretace:

I když jsem si zprvu myslela, že se tato kniha bude podobat dobrodružství Toma Sawyera a tím pádem nebude již tak zajímavá, ukázalo se, že jsem se mýlila. Co se týče děje, myslím si, že je lepší, když nejprve přečtete Tomovo dobrodružství, jelikož získáte lepší povědomí o charakteru jednotlivých postav, kterým se druhá kniha už tolik nezabývá. Více je přirozeně vykreslena pouze Huckova postava, jelikož autor se zde více zaměřil na samotný děj. Většina dobrodružství byla zajímavá a originální, avšak je nutno podotknout, že například pobyt na ostrově se velice podobal tomu z první knihy. Nějaké kapitoly mi přišly nezajímavé, jakoby autor všechno napětí vypotřeboval na první knihu. Zdálo se mi, že kniha opět dostává spád, až když se v ní objeví Tom Sawyer.

Na druhou stranu byla o hodně více realistická a už se nezdála býti pouze knihou pro děti. Není zde ani třeba číst mezi řádky na to, abyste poznali, jak se autor zabývá problematikou otroctví a předsudky lidí z oněch dob. Líbí se mi, jak vlastně Huck tím, že pomohl Jimovi k osvobození, pomohl i sobě k osvobození se od předsudků.

Co se týče autorova stylu psaní, není zde velký rozdíl mezi prvním a druhým dobrodružstvím. Dobře rozvržená struktura příběhu, popisné pasáže střídající se s dialogy a několik zastaralých výrazů. Jedinou věcí je, že bych tuto knihu doporučila již starším čtenářům, jelikož zde je opravdu nad čím se zamyslet.

 




 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bradavice jsou Best

Albus Brumbal,17. 12. 2015 17:47

Jako ředitel základní školy čar a kouzel v bradavicích si myslím že kniha je na pí*u. Nato bych se rád napil okenou. Děkuji a hnusný zbytek dne i vám :) a hnusné a smutné vánoce a smutný nový rok i vám :))