Jdi na obsah Jdi na menu
 


Usher II

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

9. října 2012

Čtenářský deník

Usher II

Ray Bradbury

Informace o autorovi:

Ray Bradbury byl americký spisovatel, autor science - fiction.

Narodil se ve státě Illinois. Vystudoval střední školu a poté vystřídal řadu zaměstnání. Rovněž psal povídky pro zábavné časopisy.

Usadil se v Los Angeles a věnoval se plně spisovatelské, editorské a recenzní činnosti.

Po 2. světové válce se Ray Bradbury stal předním tvůrcem vědecko - fantastických povídek a tzv. povídek "hrůzy". Pracoval i jako tvůrčí poradce Disneylandu u Paříže.

Zdroj: http://www.spisovatele.cz/ray-bradbury#cv

Děj:

Děj začíná již kdesi na Marsu, kde architekt pan Bigelow s dělníky právě dostavěl strašidelný dům, který si nechal na zakázku postavit pan Stendahl. Pojmenoval ho podle domu v jedné ze svých (bývalých) knih - "Dům Usherů". Na otázku, co s nim bude dělat odpověděl panu Bigelowi, že ho má jako schválně jako provokaci na to, že mu na Zemi spálily jeho knihy (jedna z nich byla i Zánik domu Usherů od E.A.Poea). Za chvíli k němu přijde muž, představí se jako Garrett a poví mu, že jeho dům se musí zničit. Stendahl ho poprosí, aby si šel dům prohlídnout. V budově ho Garretta zabije jeden z robotů - opice a tělo Garretta Pikes spálí. Majitel domu spolu se svým společníkem Pikesem stvoří robota-Garretta, aby na zemi nikdo nic nepoznal a odešlou ho raketou zpět. Pozvou několik významných lidí, kteří na Zemi působí ve funkcích, které jsou proti knihám o cokoli neexistujícím a nadpřirozenu. Hosté se obléknou do kostýmů. V tu chvíli řekne Pikes panu Stendahlovi, že Garrett, který je navštívil před oslavou, nebyl skutečný, ale pouze robot. Náhle se ozve zvon, což si Stendahl domyslí tak, že je teď přišel navšívit skutečný Garrett a skutečný stojí venku. Pozve ho dál, kde se stane svědkem několika vražd, které přesně odpovídají úmrtím obětí v knihách E.A.Poea. Je zděšen, ale Stendahl mu vysvětlí, že ty oběti nejsou skuteční lidé, ale pouze jejich dvojníci. Načež mu chce ukázat jak zemře on, Garrett. Ten ze zvědavosti jde za ním do sklepa, je ale Stendahlem zatčen a připoután a dozví se, že tam nahoře umírali skuteční lidé a jejich roboti-dvojníci pouze přihlíželi. Také mu majitel domu poví, že kdyby četl nějakou z knih, kterou mu spálil, věděl by co se stane. Malá ironie. Stendahl Garretta zazdí ve sklepě a společně s Pikesem odlétají vrtulníkem, kdy se za nimi jejich strašidelný dům hroutí.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/slohovky/odborne-referaty/zanik-domu-usheru-a-usher-ii.html

Charakteristika hlavních postav:

William Stendahl – Byl velmi bohatý, jelikož v mládí zdědil spoustu peněz (většinu použil na výstabu domu Usherů). Miloval literaturu, na zemi mu spálili přes 50 000 knih, které vlastnil, díky této události byl velmi pomstychtivý. Myslím si, že byl opravdu chytrý, jeho nápad s domem Usherů byl geniální a propracovaný.

Pan Pikes – Společník pana Stendahla. Je stejně tak pomstychtivý jako on, neboť mu na Zemi zničili všechny filmy, jež miloval. Je loajální k panu Stendahlovi.

Garret – Pracuje na Zemi, je velmi přísný a nelítostný, jeho práce je pro něho vše a jde mu hlavně o to, aby všichni dodržovali pravidla a stejně tak i on přesně dodržuje pracovní postup. Za každou cenu se snaží, aby byl nový Dům Usherů zbourán.

Vlastní názor:

Tato povídka mě velmi zaujala. Moc se mi líbil nápad převést povídku do reality, vynaložit na to takové úsilí a použít Dům Usherů pro pomstu. Dílo je skvěle napsané a má velmi zajímavý děj se spoustou zvratů. Je na něm hlavně zajímavé to, jak vlastně Poeova povídka z jiného století vypadá ve světě, kde jsou naprosto běžnou záležitostí roboti.