Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrah jsi ty

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

6. října 2012

Čtenářský deník

Vrah jsi Ty!

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj příběhu:

Děj příběhu se odehrává v létě 18. století v Rattleboroughu. Jednoho sobotního rána se pan Barnabáš Shuttleworthy, jeden z nejzámožnějších občanů celého Rattleboroughu, rozhodl vydat do nedalekého města. Jeho úmyslem bylo vrátit se ještě tentýž den. Ovšem asi dvě hodiny po jeho odjezdu přiběhl zraněný kůň, ale bez pana Barnabáše. Celá vesnice se o něj začala bát, a tak se ho vydala hledat. Charles Goodfellow neboli Karlíček Dobráček navrhl nejprve počkat, jestli se to vše samo nevysvětlí. Ačkoliv bydlel Karlík v Rattleboroughu jen velmi krátce, poměrně rychle se spřátelil se všemi, co něco znamenali. U pana Barnabáše byl prakticky pořád. Když už měli oba něco vypito, pan Barnabáš se zapřísáhl, že Karlíkovi pošle prezentem dvě bendy jeho oblíbeného vína. Barnabášův synovec Pennifeather byl ovšem proti a vesnice se ho vydala hledat. Po cestě narazili na rybník. Nikde však nic neobjevili. V tu Karlík dostal nápad vypustit ho. Zde pak objevili černou hedvábnou vestu synovce Pennifeathera, jenž byla celá od krve. Všichni ho začali obviňovat z vraždy nejen díky oné nalezené vestě, ale také jak neúmyslně připomněl Karlík z případného dědictví, které mu pan Barnabáš odmítl dát a chtěl změnit závěť. Synovec byl tedy uvězněn. Tento čin utvrdil nález Karlíka, jenž v trávě nalezl kudlu celou od krve. Ihned po příchodu do města lid odvedl Pennifeathera na komisařství k výslechu. Při výslechu vše svědčilo proti němu a bez dalších odkladů byl zatčen a odvezen do okresní věznice, v níž vyčkával na trest smrti. Od těch dob se Karlíkův život velmi změnil. Velmi často pořádal večírky ve svém domě. Jednoho dne ho překvapilo jisté oznámení o budoucí dodávce vína, kterou mu pan Barnabáš před časem slíbil. Rozhodl se však mlčet o tom, jak k vínu přišel. Pozval své přátele na večírek, na kterém si měli připít právě tímto vínem. Po krásném dni se zpožděním dorazilo ono víno. Bedna byla přímo obrovská. Když ji hosté otevřeli, ocitli se tváří v tvář rozkládající mrtvole pana Barnabáše. Mrtvola se v bedně posadila proti hostiteli a jasně a zřetelně řekla: "VRAH JSI TY". Po té se skácela přes okraj bedny. Následovala chvilka ticha, kterou vystřídaly upřené pohledy k hostiteli. Ten ve strachu vše přiznal. V závěru autor popisuje, jak přišel na Karlíkův podvod, ale také to, jak vymyslel svůj plán.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/vrah-jsi-ty.html

Charakteristika hlavních postav:

Barnabáš ShuttleworthyJeden z nejzámožnějších a nejváženějších občanů města. Byl zřejmě velmi oblíbený, neboť se celé městečko okamžitě vydalo jej hledat. Byl velmi dobrosrdečný (například jeho rozhodnutí Karlíčkovi darovat celou bednu jeho oblíbeného vína)

Charles GoodfellowByl přezdíván: „Karlíček Dobráček“. Byl ve městečku nový, ale brzy se spřátelil se všemi vlivnými lidmi. Na pohled vypadal velmi slušně a jaksi nevinně. Občané města si jej brzy oblíbili. Pana Shuttleworthyho využíval – často u něho jedl a pil, ale opačně se to nestávalo takřka nikdy. Dokázal s lidmi manipulovat - přesvědčil občany odložit pátraní. Nebyl důsledný - například když vytáhl kulku z koně, jež z něj ale vyšla. Nedůslednost se mu nakonec nevyplatila, jelikož jeho trik byl odhalen.

Pan PennifeatherByl obviněn z vraždy svého strýce, pana Shuttleworthyho. Je popisován jako mladík značně uvolněných mravů a nevalného charakteru. To ovšem v povídce nepozorujeme. Měl konflikt s Karlem, díky němuž na něho Karel chtěl vraždu svést.

VypravěčVelmi všímavý občan městečka. Byl spravedlivý a dobrý, jelikož si na základě podezření dal práci s dokázáním neviny pana Pennifeathera.

Vlastní názor:

Dle mého názoru má tato povídka opravdu skvělé jádro, líbí se mi tento nápad. Bohužel ale zastávám ten názor, že Poe jak je již jeho zvykem naprosto geniálně popsal jak prostředí děje, tak hlavní postavy, ale samotný děj mě ani tak nezaujal. Nachází se zde tři postavy, takže je velmi pravděpodobné, že jedna z nich bude vrahem, což tak opravdu nakonec je. Já sama jsem už po pár stránkách tušila, že Karlík bude vrahem, protože byl prostě až příliš podezřelý. Například tím, že panu Pennifeatherovi sliboval pomstu, když ho pan P. uhodil nebo tím, jak ho vždy jakoby náhodou usvědčil ještě o něco víc. Také mi to přišlo i jako ohrané klišé – dobrák, jež se změní ve vraha. Takže jsem v podstatě dalších několik desítek stran čekala na to, zda se mi potvrdí má teorie z prvních dvou stran a k mému zklamání tomu tak bylo. Avšak jak jsem již zmínila – nápad a popis jsou opravdu na jedničku. Ráda bych ještě vyzdvihla závěr příběhu – když vypravěč pošle mrtvolu v bedně na oslavu a následně využije svého břichomluveckému umu k donucení Karla přiznat se – je to velmi originální, promyšlené a nečekané zakončení povídky.