Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vražda v ulici Morgue

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

9. října 2012

Čtenářský deník

Vražda v Ulici Morgue

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj:

V úvodu povídky popisuje vypravěč, jak se při pobytu v Paříži setkal s C.Augustem Dupinem, mladým mužem ze vznešené rodiny, kterého blíže neurčené neblahé události vrhly do velké bídy. Nabídne mu, aby s ním bydlel – zaujme ho jeho mimořádná analytická schopnost a sečtělost.

Jednou večer je zaujme článek v novinách hlásající pozoruhodnou vraždu: v ulici Morgue byly zabity dvě ženy – matka a dcera. Pařížská policie z nátlaku po vyřešení případu obviní Dupinova přítele. Dupin chce jeho jméno očistit a osvobodit ho, dostává se na místo činu a učiní zde převratné objevy, které policie přehlédla – zjistí sice, že vrah uprchl oknem, ale dojde k závěru, že pro člověka by to bylo zhola nemožné. Na místě činu také nalezne chumáč zrzavých chlupů. Dochází k převratnému závěru, že vrahem byl orangutan. Chce se dozvědět, kdo byl je jeho majitelem a uveřejňuje inzerát, v němž uvádí, že nalezl orangutana.

Na inzerát odpoví jistý námořník. Dupin ho vyslýchá a zjistí celý průběh vraždy a námořníkovu nevinu. Orangutana si námořník přivezl ze svých plaveb jako suvenýr, který chtěl v Paříži zpeněžit. Orangutan byl však velmi inteligentní – naučil se zacházet se břitvou na holení. Po dlouhodobé nevšímavosti pána rozzuřený orangutan uprchl a vylezl na okno jednoho z domů. Zde vyděsil dvě ženy, které začaly nepříčetně křičet o pomoc, orangutana to ještě více rozzuřilo, vzteky podřízl břitvou starší dámu, mladší ženu uškrtil a strčil jí do komína. Když uviděl svého pána, který ho pronásledoval, uprchl.

Po objasnění vraždy byl lidoop umístěn do Pařížské zoo.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/vrazdy-v-ulici-morgue.html

Charakteristika hlavních postav:

Dupin – Občas se choval chladně a roztržitě. Byl otevřený a miloval noc. Byl výborný amatérský detektiv se skvělou schopností analýzy a úžasnou představivostí.

Vypravěč - Dupinův nejlepší přítel, trávil s ním veškerý čas, dokonce spolu i bydleli, nebyl

tak dobrý analytik, ale významně Dupinovi pomohl k rozluštění záhady vražd v ulici Morque.

Vlastní názor: Na této povídce se mi opravdu velice nelíbil její začátek. Prvních pár stran popisu analytických schopností mi opravdu přišlo zbytečně dlouhých. Určitě to nebyl špatný nápad, jen to bylo prostě zbytečně zdlouhavé a unavující. Samotný děj povídky nebyl nikterak špatný, má dobrý příběh. Líbí se mi, že je vražda popsána jakoby v novinové zprávě a že jsou tam dále zveřejněny i výpovědi svědků. Povídka má velmi zajímavý závěr, nejvíce se mi na ní líbilo, jak Dupin celou záhadu objasnil a ukázal, že i obyčejný člověk dokáže mnohdy i víc než policie.