Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zánik domu Usherů

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

8. října 2012

Čtenářský deník

Zánik domu Usherů

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj:

Vypravěč je nečekaně pozván ke svému příteli z dětství, Rodericku Usherovi. Sice se už léta neviděli, ale díky dopisu, ve kterém Roderick Usher líčí svou situaci, nemůže návštěvu odmítnout. Roderick je totiž vážně nemocný. Má nervovou chorobu, která je rodová a která s sebou přináší mnoho nesnází. I jeho sestra Madeline je nemocná a krátce po příjezdu vypravěče umírá. Společně její tělo pak odklidí do podzemní kobky. Po dobu jeho pobytu se hodně spřátelí, i když dům a celkově tamější prostředí se vypravěči moc nelíbí. Je zchátralé, ponuré, strašidelné, a to až tak, že se ho člověk děsí. Zrovna nastala bouře a přátelé si čtou v knize. Tu slyší divné zvuky. Jsou to ty samé zvuky, jež jsou popisované v knize, kterou nahlas čtou. Vypravěč se nahne k Roderickovi a ten mu říká, že to je Madeline, jíž pohřbili živou. Najednou se otevřou dveře a v nich stojí opravdu Madeline. Roderick kvůli tomuto nenadálému zjevení a také kvůli předpovědi hrůzy zemře a sourozenci vypadají jako jedno tělo. Vypravěč rychle uteče z domu, který se za ním rozpadl. S posledními členy rodu Usherů padá i jejich dům.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/zanik-domu-usheru-2.html

Charakteristika hlavních postav:

VypravěčJe to dobrý přítel pana Ushera, snaží se mu vyhovět a pomoci. Je obětavý, poněvadž pro přítele přetrpí a pobyt ve strašidelném domě.

Pan UsherVelmi se změnil od dob, co se s vypravěčem viděli naposledy. Jak psychicky, tak i fyzicky. Byl velmi bledý, skoro až mrtvolně bledý. Měl tenké bledé rty, měkké zšedivělé vlasy a byl fyzicky velmi vyčerpán. Byl psychicky labilní a velmi uzavřený, bál se okolí i sebe. Nakonec zemře.

Madeline UsherJe sestra pana Ushera, je velmi těžce nemocná a brzy umírá. Načež se ale ze záhrobí vrací a ze šoku z jejího návratu pan Usher zemře.

Vlastní názor:  Tato povídka mě na rozdíl od jiných příliš nenadchla. Poe opět skvěle vylíčil, jak okolí Domu Usherů a samotný interiér vypadal, dal mi vcelku jasnou charakteristiku hlavních postav (u pana Ushera možná až zbytečně detailní), ale myslím, že na děj se již tolik nesoustředil. Nepřišlo mi na něm vcelku nic moc poutavého a strašidelné části příběhu mi přišli při nejmenším laciné. To samozřejmě není tak úplně vina autora, neboť se nacházíme ve věku, kdy nás jen tak něco nevyděsí. I přes to se tato povídka určitě nedá nazvat špatným dílem.