Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatý brouk/skarabeus

13. 2. 2013

 Barbora Stejskalová

Čeština/Kvinta

7. října 2012

Čtenářský deník

Zlatý skarabeus

Edgar Allan Poe

Informace o autorovi: 

Narozen: 19. 1. 1809, Boston, Massachusetts

Zemřel: 7. 10. 1849 ve věku 40 let

Byl Americkým romantickým básníkem, prozaikem, literárním teoretikem a esejistou. Jeho povídky byly především fantastické a mystické. Je zakladatelem detektivní literatury a novelistické tvorby. Jeho tvorba je založena především na důkladném popisu a přivození velmi detailní představy čtenáři o prostředí povídky. Mistrovsky zachycuje stav vypravěčovi mysli. Jiné povídky lze považovat za první ukázky science fiction, důležitou součástí jeho díla jsou však i povídky humoristické. Pro deduktivní a přísně logický postup Poeových hrdinů při odkrývání tajemství jsou jeho povídky považovány za první detektivky.

Zdroj: http://ld.johanesville.net/poe, upraveno.

Děj:

Děj se odehrává na Sullivanově ostrově v Jižní Karolíně. Vypravěč (autor) vypravuje o svém příteli Williamu Legrandovi, který sem utekl před finančním krachem z New Orleans. Jednou ho Legrand pozve k sobě do srubu, zde mu oznámí, že na pobřeží našel zlatého skarabea.

O měsíc později přijde k vypravěči Lengradův černý sluha Jupiter a žádá ho o pomoc – jeho pán (snad vinou skarabea) zešílel. Když vypravěč dorazí do jeho srubu, Legrand ho požádá, aby s ním šli na výpravu. Vypravěč váhá, ale nakonec ho Legrand přemluví. Po dlouhém putování je Legrand zavede k starému vysokému stromu. Poručí sluhovi Jupiterovi, aby vzal skarabea (přivázaného na provázku) a vylezl na něj. Když Jupiter vylezl na vrchol, spatřil lidskou lebku. Podle Legradových pokynů měl brouka prohodit levým okem – sluha se však spletl a prohodil brouka pravým okem lebky. Legrand spojí strom a dopadnutého skarabea v jednu přímku, odpočítá padesát stop. Zde poprosí své přátele, aby začali kopat – nic nenajdou. Legrand poručí sluhovi, aby prohodil skarabea druhým okem, a poté opakuje stejný způsob měření – najdou poklad kapitána Kidda.

Na konci povídky Legrand vysvětluje příteli, jak našel spolu se skarabeem zašifrovanou mapu pokladu, kterou rozluštil substituční metodou. Pak potřeboval jen své přátele, aby mu pomohli poklad vykopat.

Zdroj: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/edgar-allan-poe/zlaty-brouk-zlaty-skarabeus.html

Charakteristika hlavních postav:

Vypravěč – Byl starostlivý. Měl o pana Legranda strach, avšak k jeho výpravě a celé záležitosti kolem brouka byl velice skeptický. Byl dobrým přítelem, poněvadž i přes to, že Legrandovi nevěřil, tak mu pomohl.

Pan Legrand – Je popsán jako vzdělaný člověk s mimořádnými duševními schopnostmi. Jeho inteligenci lze pozorovat na způsobu, jakým vyluštil zašifrovanou zprávu. Byl misantrop (tj. mrzout) a také velmi náladový. Byl také dobrodruh a badatel. Měl velice rád přírodu a vlastnil velkou entomologickou sbírku. Působil trochu jako podivín.

Jupiter- Sluha, který byl věrně oddaný a ochotný službě panu Legrandovi. Zároveň měl ale také na pana Legranda dohlížet. Byl velmi milý, ochotný a starostlivý, pro svého pána by udělal cokoliv.

Vlastní názor:

Tato povídka mě zaujala snad ze všech nejvíce. Dle mého názoru je dokonale promyšlená a velice napínavě napsaná. Poe se zde nesoustředil tolik na popis prostředí, ve kterém se děj odehrává, jak už u něho bývá zvykem, ale naopak se zaměřil více na ideu děje do nejmenšího detailu, což má za výsledek řekla bych až geniální práci. Opět jsem si na konci povídky mohla říct, že to byl opravdu skvělý nápad.